NOG 0,9%

Sep 24 , 2020

Mondmaskerfabriek.nl Admin

Hoe moeilijk kan het zijn? dachten we op 26 maart, toen Jaap Stelwagen en ik samen op het idee kwamen om twee machines vanuit China naar Arnhem te halen waarmee we lokaal mondmaskers konden gaan produceren. In no time was de Mondmaskerfabriek een feit en een halfjaar later staan er 27 productiemedewerkers op de vloer, allen met verstand van zaken. Het leeuwendeel van die medewerkers heeft een vluchtelingenachtergrond. We hebben twee vaste leveranciers voor het benodigde meltblown-materiaal en dankzij de technici van QING hebben we onze machines (die we liefkozend A, B, C en D noemen) aangepast aan de Europese normen. Het certificeren is door verschillende laboratoria gedaan: machine A door Eurofins, machine C en D door Hygcen. Machine B is al in een vroeg stadium gecertificeerd door Nutrilab, een Nederlands lab dat echter zelf nog niet is geaccrediteerd. Om die reden is ook voor deze machine een buitenlands lab ingeschakeld.

incidentele afwijking

In principe zijn we nu door alle stappen van de certificering heen, maar omdat de belangen groot zijn leggen we de lat hoog. We hebben een eigen kwaliteitscontrole-systeem opgezet en vinden incidenteel wat we noemen een kleine microbiologische uitschieter. In gewoon Nederlands: in elke partij van honderdduizend mondmaskers vinden we af en toe een afwijking. Veel is het niet, maar het voldoet nog niet honderd procent aan de norm. We doen aan zelfcertificering en zo kunnen we nog niet als gecertificeerde fabriek de markt op.

locatie

Waar komen die incidentele afwijkingen vandaan? De Mondmaskerfabriek kon heel snel starten dankzij de geweldige support van Scalabor met het snel beschikbaar stellen en inrichten van een locatie. De fabriek is nu gevestigd in een oude hal in Arnhem waar we vanaf het begin al van dachten: krijgen we dit schoon genoeg? Inmiddels weten we dat onze intuïtie klopte: het is de locatie die zorgt voor de uitschieters. Daarom gaan we verhuizen naar een nieuwe locatie, dit najaar al, waar we een zogenaamde white room kunnen inrichten. In die ruimte wordt de lucht gezuiverd en lekker koel gehouden en zijn de wanden en vloer voorzien van een antibacteriële laag.

gammastraling

We hebben op dit moment meer dan een miljoen maskers op voorraad en kunnen stabiel blijven produceren op onze oude locatie. We hebben laten onderzoeken of sterilisatie met gammastraling ertoe kan leiden dat we de maskers alsnog op de markt kunnen aanbieden. Gammastraling wordt veel toegepast, zowel door voedselproducenten als in de medische sector. We weten inmiddels dat we weinig straling nodig hebben, tot nu toe werden bij al onze testen alle bacteriën en schimmels gedood. Nadeel is echter dat door de straling maskers ook een stuk van hun effectiviteit kunnen verliezen.

net niet

Vandaag kregen we bericht van het Belgische onderzoeksinstituut Centexbel dat de uitslag van een onderzoek naar de filtreerbaarheid het op 0,9 procent na niet heeft gered. Dat is slecht nieuws, maar je kunt ook zeggen: we zitten dicht in de buurt. Bovendien hebben we nog ruimte om een stap lichter te bestralen, waarmee we op het toegestane minimum niveau uitkomen. Onderzoek naar de filtreerbaarheid bij dat niveau van bestraling is inmiddels al gestart en binnen twee weken horen we de uitslag.

shortlist

Terug naar de verhuizing: we hebben een short list van locaties en zijn begonnen met de onderhandelingen. Die verwachten we snel te kunnen afronden en dan hebben we nog anderhalve maand om de ruimte geschikt voor productie te maken. Op de nieuwe locatie gaan we werken met nieuwe machines, van de derde generatie. We hebben dan in totaal zes machines en meer dan voldoende capaciteit om aan de blijvende vraag naar medische hulpmiddelen te voldoen.

moedig voorwaarts

Er gebeurt veel rondom de Mondmaskerfabriek en niet alles lukt meteen. Hoe moeilijk kan het zijn? dachten Jaap Stelwagen en ik een halfjaar geleden en het antwoord is: soms best moeilijk. Tegenslag hoort bij ondernemen, maar doemdenken past ons niet. Wij zijn meer van de actie. Ik geloof in ons product en ik ben trots op onze medewerkers. Moedig voorwaarts en ik laat weer van me horen als er nieuws te melden is.

Fingers crossed, want dolgraag leveren we zo snel mogelijk een goed product aan al onze hardwerkende zorgmedewerkers in deze crisis tijd.

Fleur Bakker, mede-oprichter Mondmaskerfabriek