MINISTER BEZOEKT FABRIEK

Mar 24 , 2021

Mondmaskerfabriek.nl Admin

Op donderdag 25 maart ontvangt de Mondmaskerfabriek samen met collega-producenten Medprotex en Lemoine demissionair minister Tamara van Ark in de fabriek in Arnhem. De minister schuift aan bij medewerkers op de productievloer en zal zelf een stapel maskers inpakken. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maken de producenten elk 1 miljoen mondmaskers per week, bestemd voor de zorg in Nederland. Vanaf 1 juni stopt de opdracht, vanuit de gedachte dat het ministerie heeft geholpen om de productie van medische hulpmiddelen in Nederland op gang te brengen en het vanaf dan weer aan de markt te gaan overlaten. De producenten roepen de zorg en mondzorg in Nederland op om medische hulpmiddelen, in het bijzonder de 3-laags chirurgische maskers type IIR,  bij hen te bestellen om zo lokale productie te kunnen behouden. Als de producenten voldoende orders binnen krijgen zijn zij ook in staat een marktconforme prijs te blijven bieden.

Gisteren een jaar geleden belden Jaap Stelwagen en ik voor de eerste keer over het idee om een mondmaskermachine vanuit China naar Nederland te vliegen. Nu heeft de Mondmaskerfabriek acht productielijnen staan en produceren we 1 miljoen mondmaskers per week. Veertig mensen met een vluchtelingenachtergrond zijn inmiddels uit een uitkering geholpen. Op 1 juni loopt onze opdracht vanuit het Landelijk Consortium Hulpmiddelen af. Morgen komt demissionair minister Tamara van Ark met eigen ogen bekijken waar dat eerste belletje een jaar geleden allemaal toe geleid heeft. Voor ons een mooi moment om samen met haar terug te kijken op dit avontuur, maar ook een blik vooruit te werpen en samen na te denken over onze toekomst. We willen een grote campagne starten om inkopers in de zorg te verleiden om hun medische hulpmiddelen niet ergens ver weg, maar gewoon in Nederland te kopen, om zo de productie lokaal te kunnen blijven houden. Dat is beter voor de mensen in de zorg en voor de mensen in onze fabriek.

De versoepelingen waar we allemaal zo op hoopten zijn voorlopig nog niet aan de orde, want de coronabesmettingen lopen weer op. De vragen die op ons lijstje staan voor de minister gaan vooral hoe het ministerie zou kunnen helpen om lokaal te blijven produceren tegen een acceptabele prijs. We willen helpen om Nederland in het algemeen en de mensen in de zorg in het bijzonder goed te beschermen, tijdens de huidige crisis maar ook in de toekomst. Nu goed gecoverd zijn betekent zekerheid later. Als onze order van de overheid afloopt, zullen de meeste producenten stoppen met produceren. In China kun je de mondkapjes krijgen voor 4 cent, waar het voor ons onmogelijk is om onder de 10 cent te gaan zitten. Als we automatiseren en het productieproces efficiënter maken, is 8 cent misschien, maar de vraag is of de markt dit wil betalen? Mogelijk hebben we de overheid nog wel even nodig om in business te blijven. We willen de minister vragen om ons te blijven ondersteunen, voor de mensen in de zorg en voor onze eigen mensen. 

VWS is van plan het vanaf 1 juni aan de  markt over te laten. Wij willen de minister morgen vragen om ons te helpen aan een goed netwerk om versneld orders voor elkaar te krijgen. Zodat we na de zomer voor de mondzorg en zorg produceren. Zo zorgen we dat er in elk geval één producent mondmaskers blijft maken in Nederland.